Akvareller malet med rene farvepigmenter

Akvarel – en af de sværeste teknikker

Det er efterhånden tyndet godt ud i mine akvareller, så jeg syntes, det var på tide at lave nogle nye.

Det er en spændende proces at male en hel serie af dem. Der er sådan en generel mening om, at akvareller er den lette genre indenfor malekunsten, men i virkeligheden er det en af de sværeste teknikker, at arbejde med.

I akryl og olie plejer jeg at sige, at der ikke er noget der er værre, end at det kan males over. Den går ikke i akvarellen. Rettelser er stort set umulige – alt kan ses. Men det gode ved det er, at man får så meget forærende: vandet der går sine egne veje. Det fremhæver pigmenternes forskellighed, nye farver opstår – og så gælder det om at udnytte det.

Processen i at male akvareller

Når jeg tegner figuren i billedet, har jeg kun et skud i bøssen, for der er som sagt ingen mulighed for rettelser. Det giver en utrolig god tegnetræning, og i perioder, bliver jeg næsten helt besat af at udfordre dette medie.

Der er flere faser i processen: Først lægge baggrunden i vådt i vådt-teknik, og tænke at det her bliver vist noget værre rod. Så se, hvad der alligevel opstår undervejs. Igen skal det gå utrolig hurtigt, og der er ikke noget med at fedte rundt med penslen, så alle farverne løber sammen til en ubestemmelig brun nuance.

Når det så er tørt, kigger jeg på det og ser hvad der gemmer sig af motiv. Først er tanken, at der ikke er noget som helst, men så pludselig dukker det op, og jeg går i gang med tegningen. Det er fantastisk og foregår som et samarbejde mellem maleriet og mig. At beslutte ret meget på forhånd på den måde, jeg maler akvareller, er stort set umuligt.

En anden spændende ting er, at jeg bruger rene farvepigmenter i akvarelbinder, så farverne kan blive meget intense, og er meget forskellige i pigment -strukturen.

Kig ind på siden med akvarel og se dem

Akvareller malet med rene farvepigmenter. Læg mærke til hvor forskellig en struktur de enkelte farver har. Det er en af de ting, jeg får forærende, når jeg maler med rene farvepigmenter.

Helle Borg Hansen

akvarel

Skriv en kommentar