fbpx

At male malerier

Og at male mange malerier

Der er uendelig mange grunde til i det hele taget at male, men jeg kan kun forholde mig til, hvorfor jeg gør det.

For det første, fordi jeg kan.

Det har jeg så ikke altid kunnet. På et tidspunkt havde jeg den der fornemmelse af at stå foran lærredet med et inderligt ønske om at dække det med det skønneste maleri. Når jeg så gik i gang med en dyb indlevelse og en inderlig følelse af skabertrang, blev det noget værre smøreri.

Nødvendigheden af at beherske teknikken

Samme følelse havde jeg som barn, når jeg sad foran mine bedsteforældres klaver og ønskede at lokke noget af den smukke musik, jeg havde hørt i radioen, ud af tangenterne.

Når man skal spille på et instrument, er der en bred forståelse for, at man må lære at beherske teknikken for at kunne frembringe musik.

Der er opfattelsen noget anderledes, når vi kommer til maleri. Men i virkeligheden er malerier, frembragt uden nogen tekniske færdigheder, i bedste fald et dekorativt farvesammensurium.

At styre maleriet og samtidig være åben over for det, som ikke lader sig styre

Da jeg for alvor blev fanget ind af det at male, satte jeg mig for at kunne så meget, at jeg kunne styre udtrykket i maleriet og samtidig blev i stand til at modtage det, som maleriet tilbød mig. For i maleprocessen opstår hele tiden noget, som ikke lader sig styre: et specielt penselstrøg, en sammenblanding af farver, en pludselig opstået form eller andet. Og alle disse ting bliver hele tiden tilbudt, hvorefter det er kunstnerens opgave at modtage dem eller fjerne dem. Så foruden at beherske teknikken med at sætte farver sammen, blande dem, få balance i billedet, frembringe et troværdigt motiv osv, skal kunstneren også kunne se – virkelig se, hvad maleriet tilbyder, og om det passer med kunstnerens egne ideer.

Det er en mageløs proces, og jo mere jeg maler, des mere klar bliver den. Og teknikken bliver bedre, så det falder mig let at blande lige de farver, jeg vil have, og at tegne de figurer, jeg ønsker – med lige den bevægelse og det udtryk, jeg havde tænkt mig.
Og så alligevel – måske opstår der lige noget i billedet, som får mig til at ændre min første ide – og samarbejdet mellem kunstner og maleri er begyndt. Så bliver processen endnu mere mageløs, og jeg føler, at jeg kan male.

Det er derfor, jeg gør det.

Se alle malerier her