fbpx

Billeder – et stærkt udtryksmiddel

Billeder siger langt mere end ord.

Det er en almindelig opfattelse, og er det rigtigt, giver det i virkeligheden billedkunstneren en utrolig taletid.

Det, der er spændende ved at udtrykke sig gennem billeder, er den flertydighed, der ligger i billedsproget. Jeg kan have en mening med et billede, og så kommer der en beskuer, som ser noget helt andet. Og det kan være lige så rigtigt.

Og så er der de billeder, der opstår i et maleri uden at kunstneren har været bevidst om det. Ikke så sjældent finder jeg i mine malerier nye billeder, som jeg slet ikke havde set, mens jeg malede dem, og det føles som om, der er nogle kræfter udefra, som også ytrer sig.

Da jeg malede dette maleri, tænkte jeg meget på en veninde, som var udsat for en hetz i pressen og på de sociale medier. Ordet “heksejagt” dukkede op i mit hoved, og det var noget af den energi, jeg udtrykte.
Senere var der en, som så på det og klart opfattede livsglæde i samme maleri.
Døm selv, om det ikke kan indeholde begge dele:

Dansemalerier af flamencodansere

Jeg valgte at kalde maleriet for “Temperamenter” – et begreb, som også er flertydigt.

Billeder kan også være en leg med ord, og det jeg meget ofte støder ind i er ord-konstellationen flamenco – flamingo.
Mange forveksler de to ord, men skaber helt forskellige billeder inde i mit hoved.

Flamingo er sådan en fyr her:

lyserød flamingo. Ordet forveksles ofte med ordet flamenco, som er ordet for den andalusiske gitano-kultur flamenco

Klik på linket og se malerier af flamencodansere.

Gennemgående i en del af mine malerier er, at jeg vil udtrykke den stærke kvindelige energi. Jeg maler kvinder, som hviler i sig selv, udtrykker sig gennem dans og kropssprog, og ikke henter styrke ved at agere maskulint. Det er svært at udtrykke i ord, men jeg oplever, at mange umiddelbart forstår mit billed-sprog.

Et lille udsnit af alle mine farverige billeder

At skabe malerier som kunstner giver også et andet udtryksmiddel end selve billedet. Det er farverne. Mange kunstnere foretrækker endda at droppe det figurative og kun tale gennem farverne.

Jeg synes, det giver et stærkt udtryk både at tale med farverne i en abstrakt baggrund, og desuden kombinere det med et figurativt motiv. Det er sådan, jeg skaber mine farverige billeder.

Artikel om farverige billeder