Helbredende kunst – kunst som alternativ behandling

Hvilken funktion skal samtidskunsten indtage?

Hestemaleri helbredende kunst

Provokation eller alternativ behandling?

Ofte hører jeg diskussionen om, hvad der egentlig er kunst, og hvilken funktion samtidskunsten skal indtage.
En funktion kan være, at kunsten skal provokere, påpege tilværelsens og livets ulidelige uretfærdighed og ondskab, vise sindets fortrængte skyggesider mm.

En anden funktion kunne også være at bøde på nogle af disse ting – en slags alternativ behandling. Jeg mener ikke, at kunsten skal være glansbilledagtig og sukkersød, men at den kan indeholde en kraft, som kan have en utrolig positiv effekt.
Det er den kraft, jeg søger, når jeg maler, og jeg tror at den kan være fantastisk healende og helbredende.
Jeg ville elske at få til opgave at male med henblik på at formidle en healende energi til dem, som befinder sig i en situation, der gør, at de skal tilbringe kortere eller længere tid på et hospital. Der hvor den helbredende kunst vil være en virkelig gave.

Det er så stadig mest, når vi taler om alternativ behandling, at den slags tanker er aktuelle.

Kunst der helbreder og lindrer – kunst som alternativ behandling

Når man er syg, er man også ekstra sårbar og ofte meget sensitiv. Og når man er sensitiv har energien og udstrålingen i et lokale en større betydning end ellers. D.v.s at en hospitalsstue med farveløse vægge, kan have en uforholdsmæssig negativ indvirkning på patientens velbefindende. Modsat kan et velanbragt godt maleri med gode farver og en stærk energi have en næsten magisk virkning, så der i visse tilfælde kan være tale om – hvis ikke direkte helbredende kunst – så i hvert fald lindrende kunst.

Flere gange har jeg hørt om kunder, som har mærket en helbredende kraft i mine malerier, og det gør mig utrolig glad og ydmyg, når jeg på den måde kan formidle noget, der skaber glæde, håb og styrke.

Jeg håber i den grad, at det bliver mere udbredt at bruge kunst – healende kunst både på supersygehuse, mindre hospitaler og alle andre steder, hvor brugerne godt kunne trænge til et ekstra energiboost. For jeg mener ikke bare, at kunsten skal vise skyggesider, men også kunne være med til at lindre dem.

Hvad kan jeg hjælpe dig med?

Da jeg besluttede mig til at leve af min kunst, tænkte jeg, at jeg måtte lære noget om at køre en virksomhed. Derfor har jeg været på et utal af iværksætterkurser, salgs-work-shops osv

Ofte har jeg følt mig lidt alene som forretningsdrivende kunstner. Til gengæld har jeg mødt rigtig mange behandlere, der tilbyder forskellige løsninger på livskriser. Det er meget ofte folk, som selv har været igennem en krise, og som brænder for at hjælpe andre i en lignende situation.

Det har fået mig til at tænke på, hvor svært det egentlig er at leve som menneske. Vi bliver kastet ind i livet i en hjælpeløs tilstand – totalt afhængige af, at vores ophav vil os det godt. Vi aner ikke hvornår og hvordan, vi forlader verden igen. Derimellem skal vi have stablet en meningsfuld tilværelse på benene. Samtidig skal vi så også lige forholde os til sygdom – såvel fysisk som psykisk, frygte ulykker, økonomisk ruin, krige, vold og hvad der ellers kan være en del af livet.  Det er i korte træk, det vi har at gøre med.

Ikke ret nemt. Religion og anden tro på højere magter kan afhjælpe lidt på det. Men man skal godt nok være beriget med en kraftig tro for at føle sig helt tryg og harmonisk i det kaos, vores liv nogle gange kan levere.

Ikke underligt at der er et marked for afhjælpninger af livskriser. Så ikke bare i tilfælde af sygdom, men i mange situationer livet igennem, kan der være brug for lidt helbredende kunst.

Hvem er min målgruppe?

På nogle af de her virksomheds-kurser, skulle jeg definere, hvem der er min målgruppe, og hvilke problemer jeg kan hjælpe denne målgruppe med.

Så var det, jeg tænkte: Jamen hvad kan jeg egentlig hjælpe dig med? – udover at fylde noget på din tomme væg.

Så dukkede nogle ret magiske oplevelser op i mine tanker, som ledte dem hen mod alternativ behandling

Malerier som hjælp i en krise

Jeg har ikke ti tips til at hjælpe dig igennem en krise. Og alligevel – så har jeg flere gange uden at have gjort noget aktivt for det, hjulpet mennesker gennem nogle af deres hårdeste kriser – skilsmisse, dødsfald, sygdom og smerter. Eller rettere sagt – nogle af mine malerier har gjort det. Da har de optrådt som helbredende kunst – som den alternative behandling.

Når jeg får historien om, hvordan et af mine malerier har talt direkte til et menneske i krise, og om hvordan det har healet og lindret, så tror jeg på nogle højere magter. Det er ikke mig som person, der har været i stand til at formidle de ting i malerierne, men jeg har fungeret som en slags budbringer af noget, som slet ikke har noget med min bevidsthed at gøre.

Maleri som hjælp ved sygdom

For flere år siden solgte jeg et stort maleri med heste til en kvinde, som ville forære det til sin datter. Men indtil datteren fik det, hang det i hendes egen stue. Hun var meget syg, og – viste det sig – havde ikke langt igen.

Jeg hørte så, at de sidste nætter i hendes liv, tilbragte hun i stuen, så hun kunne være sammen med billedet. Det rørte mig så dybt, og jeg blev så glad over, at jeg kunne give denne kvinde noget værdifuldt i den situation.

Jeg forstod lidt af, hvad det var, billedet havde givet hende, en dag hvor jeg var oppe hos lægen, hvor jeg havde udstillet en del malerier. Jeg sad og ventede lige foran et af dem og følte, hvordan det nærmest healede mig. “Nå – det er ikke uden grund, at mine billeder hænger i et lægehus”, tænkte jeg glad.

Så måske kan jeg alligevel hjælpe dig med en krise, hvis et af mine malerier lige rammer dig i hjertet.

Energien i malerier, som hjælp til at overvinde fobier

Jeg prøvede det faktisk på mine egen krop – eller skal vi sige – med mit eget sind, da jeg havde malet en serie malerier, inden jeg skulle ud at rejse.

Der findes mennesker, som med sindsro rejser jorden rundt med fly, kører i elevator op i de højeste bygninger, og nogle der tilbringer timer dagligt i en metro. Og så er der nogen, som skal mobilisere al mod og styrke for at køre en enkelt etage op med en elevator. Dem må jeg nok erkende, at jeg hører til.

Enhver angst og bekymring er en begrænsning, og på et eller andet tidspunkt bliver den begrænsning måske så irriterende, at den skal overvindes. Men så vidt jeg ved, er det ikke bare noget, man kan gøre sådan uden videre.

Da jeg skule ud på den rejse, havde jeg sat mig for at overvinde adskillige fobier. Da det lykkedes, følte jeg mig simpelthen “on the top of the world”. Nye muligheder åbnede sig, og de skal helt sikkert afprøves.

“Nye veje” og “inden for rækkevidde” blev til helbredende kunst

Men hvor kom styrken fra? Så opdagede jeg, at de malerier, jeg malede lige før afrejsen hed “Indenfor rækkevidde” og “Nye veje”, og så forstod jeg betydningen af de titler. Igen havde mine malerier fungeret som helbredende kunst.

Når jeg maler, er jeg ikke altid helt med på, hvad der foregår, og lige sådan når malerierne får titler. Men jeg ved bare, hvordan det skal være. Og denne gang kunne jeg se, at jeg forberedte mig på, der skulle ske noget nyt, og at det ikke var langt væk.

Energien i malerier

En ting der ofte siges om mine malerier er, at de har en stærk energi. Jeg elsker, når den energi taler til andre, og kan give dem noget specielt. Jeg har ikke så meget tænkt over, hvad den energi gør ved mig. Men nu så jeg, at det at male i høj grad er en udvikling og noget, der også giver mig styrke til mig.

Jeg hører tit den bemærkning: “jeg har ikke forstand på kunst”. Ok – nu er jeg også sikker på, at det ikke er forstanden, jeg taler til med min kunst. Jeg taler til hjertet, følelserne, sjælen – alt muligt andet end forstanden.
Hvis jeg kan videregive en eller anden god og stærk energi, som nogen kan bruge til at komme videre med, så føler jeg, at det jeg laver, har en mission.

Hjælp i den alternative behandling

Hvis du er inden for alternativ behandling, så kunne du måske overveje at få lidt hjælp fra nogle magiske malerier.

Denne fyr her har hængt hos en kinesiolog og har flere gange blandet sig i behandlingen. Jeg har deltaget i kurser, hun har holdt, mens dette maleri hang på væggen, og der kom de sjoveste og mest overraskende udbrud fra kursisterne fra: “Jeg kan mærke dens healende energi – han hjælper mig i behandlingen” til “Neeeej – han flirter med mig!”

Senere udstillede jeg maleriet i et lægehus, hvor en kvinde, som var flugtbillist-offer, mærkede den healende energi og købte det. Læs hele den historie her

Her kan man nærmest tale om maleri, der går ind og laver alternativ behandling.

alternativ behandling

Har du brug for nogle “Nye veje”, der er “Inden for rækkevidde” så er de lige her.

Nye veje:

Inden for rækkevidde:

Læs her om flere af de gange mine malerier har været lidt mirakuløse og fungeret som en slags alternativ behandling: Spirituelle malerier