fbpx

Hvad er et maleri?

Maleri – ja hvad er det egentlig?


Det har jeg fabuleret lidt over herunder:

Hvad er et maleri rent fysisk?

Et maleri er helt basalt farvepigmenter bundet med et bindemiddel og fordelt på en malegrund – lærred, papir, masonit, træ, metal eller andet. Det er så den rent fysiske betegnelse,

Hvad er malerier som udtryksform

En anden definition kan være: Et visuelt stationært medie, hvormed en person kan udtrykke noget – en følelse, begivenhed, en erindring, en person, en historie, noget smukt, noget grimt eller simpelthen bare nogle former og farver eller noget helt andet.
Og så bliver det straks meget mere komplekst. For så er der lige så mange definitioner, som der er kunstnere og mennesker, der kigger på malerier. Der er utrolig mange måder at udtrykke sig på i et maleri.
Læs videre og få uddybet svaret

Skal det være figurativt eller ej, og skal det hælde mod en af de mange -ismer?

impressionisme,
ekspressionisme,
kubisme,
naturalisme,
realisme,
surrealisme,
modernisme …..osv,eller skal det bare være kunstnerens helt eget udtryk?

Lidt historie

Hvis vi ser historisk på malerkunsten, så har der været nogle retninger, der har været gældende i bestemte perioder. Der har været retninger, som har afløst hinanden, fordi nogle kunstnere brød ud af tidens norm for at gå nye veje.

Det har typisk været i meget store træk en udvikling fra den religiøse kunst, som ofte var meget todimensional frem til den verdslige og meget naturalistiske kunst. Videre derfra frem gennem motivets gradvise opløsning og frem til det helt nonfigurative, hvor der intet motiv er længere.

Maleriet i dag

Der nåede vi frem i sidste halvdel af 1900-tallet og det har efterladt kunstnerne i den totale frihed. Vi kan selvfølgelig finde forskellige retninger, men der er ikke en bestemt linje, vi skal følge. Hvis du ser på alle de malerier, der bliver malet i dag, så er det et virvar af alle stilarter, hvor den enkelte finder sin egen stil.

Abstrakt og figurativt
Hvad er abstrakte malerier

At male abstrakt vil stort set sige, at male uden noget motiv. Abstrakt betyder oprindelig, at man abstraherer fra et motiv ligesom Picasso, når han opløste modellens former og malede de her malerier, hvor øjet sidder i panden og næsen ude i siden af hovedet.

Hos Per Kirkeby er motivet gået endnu mere i opløsning, men det er der. Han var også geolog, og har hentet mange motiver fra strukturerne i jorden, og har arbejdet med dem som former og farver.

For flere år siden fik jeg undervisning af kunstneren Niels Frank. Han sagde, at for ham var motivet fuldstændig underordnet. Det var nærmest kun med til at distrahere farverne, som han mente rigeligt kunne udtrykke sig selv. Han er i stand til alene med farverne at skabe en dynamik og en rigdom i former på lærredet, så han virkelig ikke behøver motivet. Og alligevel sniger naturen sig ind, og man kan finde adskillige landskabsformer i hans abstrakte malerier.

Han var virkelig guld værd, når det drejede sig om undervisning i at bruge farver.

Abstrakte malerier findes i alle mulige udformninger, men et er sikkert: Det er lige så krævende at male et godt abstrakt maleri, som det er at male fuldstændig naturalistisk. Der er så mange ting, der skal være på plads, for at det ikke bare virker som noget tilfældigt smøreri.

Hvad er figurativt maleri

Her finder vi også mange variationer. En af mine favoritter er Daniel Goldenberg som maler de mest naturalistiske malerier. De ligner næste fotografier, men så er der alligevel en stemning i dem, som ville være meget svær at skabe gennem et fotografi.

En anden er Otto Frello. Han er lige så nøjagtig og omhyggelig med detaljerne i sine billeder, som Daniel Goldenberg, men er i en helt anden retning – nærmest eventyr- eller drømmeagtig.

Det fantastiske ved at male er, at man kan bygge sit helt eget univers op. Man kan ophæve alle naturlove og skal kun forholde sig til maleriets opbygning. Man kan skabe sin helt egen verden, hvis man har teknikken til det og ikke bare må lade tilfældet råde.

Et eksempel på en anden speciel verden er Salvador Dali, som var surrealist. Også han var meget detaljeret i sine figurer, men de havde deres helt egen historie og logik.

Blandingen af abstrakt og figurativt maleri

Rigtig mange kunstnere er jeg blevet inspireret af, og der er simpelthen en guldgrube af oplevelser, når man dykker ned og ser nærmere på dem.

At lade sig inspirere af sine forbilleder og samtidig holde fast i sig selv, er en årelang proces i udviklingen som maler. Jeg tror aldrig den slutter, men indtil videre har jeg fundet min stil, som er en blanding af det abstrakte og figurative.

Jeg starter med at lade farverne komme til live på lærredet, og når de er på plads, kommer figurerne ovenpå, så gennemsigtige, at de underliggende farver bliver en del af motivet. Det er en teknik, jeg har udviklet gennem flere år. Og jeg synes, det er fantastisk, at der i dag er frihed til at male lige på den måde man synes, og at der er frihed til at udvikle sig ubegrænset.

Jeg ville rigtig gerne vise malerier af mine forbilleder, men det er ikke muligt pga copyright. Men klik på de links, jeg har lavet på navnene, og du kan se deres malerier.

Se alle mine malerier her

Maleri er farve på en malegrund. Her er det med et motiv af flamencodansere og lys