fbpx

Kopimalerier? Hvad har det med en udstoppet tiger at gøre?

Malerier med sjæl – hvad er det?

Tænker du nogen sinde over de vægge, der dagligt omgiver dig? Er de hvide? farvede? tomme? dækket med bogreoler eller andre store møbler? Hænger der nogle tilfældige ting, som du ikke lægger mærke til mere? eller hænger der nogle ting, som virkelig betyder noget for dig?

Væggene i dit hjem udgør mange kvadratmeter og betyder meget for, hvordan det ser ud og føles, så det, du hænger på dem, fortjener noget opmærksomhed.

De tomme vægge er pladsen til noget helt specielt og unikt. Det er der, du sætter det sidste præg på dit hjem – der hvor du evt kan gøre det helt unikt – eventuelt med nogle malerier.

Det er blevet populært med malerier på lærred, og nogle firmaer er kommet frem med at lade kunstnere kopiere nogle bestemte motiver. Disse malerier er dygtigt udført. De er håndmalede af rigtige kunstnere, og der er brugt rigtig oliemaling, og efter smag og behag meget dekorative. De er dog sjældent signerede, da de ikke hører med til kunstnernes egentlige værker.

At male et maleri med sjæl

Når jeg maler et maleri, sker der mange ting undervejs. Det er en blanding af aktiv overvejet handling og impulsive tilfældigheder. Og så er der noget andet, der virker som om, det kommer et andet sted fra end fra mig selv.

Når jeg maler et dyr, starter jeg med øjnene, som fra den første antydning, bliver levende og kigger på mig. Fra da af er jeg ikke alene om processen, men mit motiv hjælper mig videre.

Det lyder lidt underligt, som det ofte sker , når man skal forklare en fornemmelse med ord. Men i hvert fald vil der være en energi – en sjæl i det maleri. Det er malet med en indre tilskyndelse om at skabe et udtryk.

Det sjælsløse maleri – en udstoppet tiger

Jeg har også tidligere prøvet at male et maleri, fordi jeg vidste, at det motiv solgte godt, og jeg nu ikke havde flere af dem. Tilskyndelsen var derfor ikke indre, men et ydre ønske om at behage nogle andre, så de ville købe mit billede.

Det holdt jeg hurtigt op med, for den slags malerier forblev stendøde. Der var simpelthen ingen magi – ingen sjæl i dem. Og hvis jeg skulle være maler på den måde, så ville jeg hade det efter kort tid.

Det samme ville ske, hvis jeg gav mig til at kopiere andres malerier. Det kan være interessant som et teknisk studie, men som maleri betragtet, ville jeg kun forholde mig til overfladen – udseendet på maleriet. Jeg ville ikke selv have noget at bidrage med, da det er en anden kunstners udtryk, jeg har fat i.

Det er lidt som at sammenligne det med en udstoppet tiger. Selvom den egentlig er en tiger med den rigtige pels og det hele, så mangler den det, der gør den levende.

Maleri af tiger

Dekoration eller et maleri med sjæl på væggen

Så kan vi vende tilbage til de tomme vægge, og hvad der skal med dem. Skal de bare dekoreres, eller skal de også noget mere?

Jeg ved at det rigtige maleri for dig, kan bringe utrolig meget glæde og energi. Og det maleri, der er rigtigt for dig, er det, som du føler, taler til dig på en eller anden måde.

Jeg har fået så mange tilbagemeldinger fra glade kunder, hvor deres maleri er en anskaffelse for livet, og hvor de igen og igen får nye oplevelser med det.

Der var sågar nogle, som måtte ommøblere hele stuen, fordi deres maleri egentlig var for stort. Men det var blevet en del af familien, og de ville ikke af med det igen, selvom de nemt kunne bytte det til et andet.

I går fik jeg en mail fra en kvinde, som havde fået et maleri, hendes kæreste havde bestilt. Det var en fantastisk mail, fordi den udstrålede så meget glæde, kærlighed og taknemmelighed. Hun mærkede sjælen i maleriet, og det talte til hende.

Jeg var så spændt på, hvad hun ville synes om det, når det skulle overrækkes på hendes fødselsdag. Og jeg blev ikke skuffet.

At give noget videre gennem et maleri

Så er det, jeg elsker at være kunstner. Jeg elsker at have fået et talent, der kan give noget specielt videre til andre. Det talent har jeg pligt til værne om og aldrig misbruge.

Kommer jeg nogen sinde derud, hvor jeg fjerner sjælen fra mine malerier ad den ene eller anden grund, så må jeg stoppe med at male. Så der vil jeg aldrig ud.

Hvert eneste maleri jeg maler, skal være et maleri med sjæl.

Hvis du vil vide mere om det at male, og hvor inspirationen kommer fra så læs også dette indlæg om inspiration