fbpx

Kunst til børneværelset behøver ikke altid at være barnligt nuttede billeder

Dyr som venner og hjælpere

Indenfor shamanisme finder vi begrebet kraftdyr. Men jeg har fundet ud af, at vi sagtens kan have hjælpere i dyreverdenen, uden at vi er shamaner.

Jeg har altid følt mig stærkt forbundet med dyreverdenen, og føler i højere og højere grad, at der ligger en dyb visdom, som vi kan få adgang til, hvis vi nærmer os med ydmyghed og respekt.

Og det er den tilgang, jeg har i maleprocessen.

Maleri af delfin

Vennen Ulv som bestillingsopgave

For et års tid begyndte jeg at male mange dyr. Uden at vide, hvordan jeg egentlig gør det,  får jeg så meget liv i disse dyr, og deres øjne kigger lige ind i dig.

På det seneste har jeg fået bestillingsopgaver på nogle bestemte dyr.

Det maleri jeg lige har afleveret er til en dreng på 10 år. Han har siden han var helt lille talt om, at han havde en ulv som ven. Det var en ven, han kunne tale med og hente hjælp hos.

Derfor ville hans mor give ham et maleri af denne ulv og bad mig om at male det. Jeg fik nogle billeder, som lignede den ulv, han så for sig, og så gik jeg ellers i gang.

Både jeg og hans mor var vanvittig spændte på, hvordan han reagerede, når han fik det. Og hans reaktion kom helt bag på os. Da hun kom ind med maleriet til ham, kom han hen og kiggede, smilede og sagde: ”Hej, ven Ulv, hvor er du fin og flot”. Og så vendte han sig om og dimsede over og lavede noget andet.

Vi havde jo ventet den store begejstring, men selvfølgelig var det ikke nogen overraskelse. Han havde fra helt lille set denne ulv for sig, så han genkendte den uden nogen større reaktion. Nu kan han bare også se den på et maleri.

Det jeg så tror er meget værdifuldt ved sådan et billede er, at det får drengen til at bevare sin hjælper i sit hjerte. Også når han kommer til den alder, hvor der sker mange andre ting i hans liv, og hvor han ellers vil være tilbøjelig til at affærdige sin barndoms ulv som noget barnligt fantasipjat.

Det var ret fantastisk at lave sådan et maleri til en 10 års dreng, og jeg håber, det kommer til at hjælpe ham gennem hans opvækst og udvikling.

Maleri af ulv som totemdyr og kraftdyr Kunst til børneværelset

Kunst til børneværelset – er det spild af penge?

Ellers har det mest været voksne, der har fået malerier af deres specielle dyre-hjælpere. Og det er nogle ret fantastiske tilbagemeldinger, jeg får på den energi, der kommer fra malerierne.

Det med at hænge dyre originale malerier ind i et børneværelse, er vist ikke noget, der er tradition for. Men jeg tror at stærke malerier kan give så meget til børnene, da de netop er åbne for den energi, der ligger i dem.

Når jeg er ude med mine malerier, hvor der kommer mange mennesker, ser jeg, hvordan børn – fra de helt små og op til lige før teenage årene – bliver helt opslugt af dem. Tænk hvad det kunne betyde for dem at have et maleri, som de selv valgte , og som kunne følge dem gennem livet.

Prøv at være opmærksom på, om dit barn har en fantasi-ven, og overvej om det kunne være en ide at få den malet. Mine malerier koster ikke meget mere end en god computer, og maleriet holder hele livet.

At kunst har betydning for børn, ved jeg fra mig selv. For det første er det billedlige udtryk naturligt for ethvert barn. Det er meget få børn som ikke tegner og maler, og jeg er sikker på, at du også har malet og tegnet, da du var barn.

For det andet var jeg udsat for en stærk kunstnerisk påvirkning gennem min opvækst, og det er en væsentlig grund til, at jeg er der, hvor jeg er i dag som kunstner.

Det var bestemt ikke meningen, at jeg skulle gøre kunsten til min levevej, men at jeg som barn  lærte at beundre Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli mfl har ikke været uden betydning for mit kunstneriske virke i dag.

Kunst for børn behøver ikke nødvendigvis at være barnligt nuttede billeder, men kan meget vel være malerier med et stærkt udtryk – og absolut malerier af deres usynlige venner og hjælpere .

Jeg tror ikke, det er spild af penge, at investere i kunst til børneværelset, da jeg er sikker på, det er en meget værdifuld investering på mange planer

Læs også: Hvad kan kunsten gøre for børn?

Forestil dig, hvad sådan et maleri kan betyde for et lille barn med åbne sanser..

Sådan et maleri i børneværelset kan komme til at virke som en indgang til en anden verden

Elefantmaleri på væggen i børneværelset
Forestil dig, hvad sådan et maleri kan betyde for et lille barn med åbne sanser..
Maleri af delfiner i børneværelset
Sådan et maleri i børneværelset kan komme til at virke som en indgang til en anden verden

Hvad er kunst

Se alle malerier her

Billeder – et stærkt udtryksmiddel