fbpx

Når malerierne taler

Malerier taler

Magien i malerierne

At der foregår en dialog mellem kunstneren og kunstværket, ved alle kunstnere, men at malerierne taler uden om kunstneren – direkte til andre mennesker, er noget, der er ved at gå op for mig.

Nu har jeg efterhånden mange gange oplevet at male et maleri, som jeg ikke har tænkt over, skulle indeholde noget særligt. Og så dukker der et menneske op, hvor samme maleri rammer lige i hjertet. Det rammer ned lige der i en situation, hvor det menneske har brug for hjælp. Nærmest som når man trækker et tarotkort, der fortæller det, man har brug for at vide lige nu.

Det kan være et maleri, som jeg har haft stående flere år, og så føles det som om, det har ventet på den person, der havde brug for det.

Det seneste maleri, jeg har solgt, afleverede jeg hjemme hos kunden. Og det var en fornøjelse at hænge det op, for jeg havde en fornemmelse af, at det kom hjem. Det passede så smukt ind i hjemmet, og jeg så det på en helt ny måde.

Et par dage efter fik jeg en mail med et digt, hun havde skrevet inspireret af maleriet. Da kunne jeg se, at jeg på en måde bare var den, der rent fysisk havde udført maleriet, men at det var denne kvinde, som det virkelig havde talt til. Gennem kommunikationen med hende så jeg nogle ting, hvor jeg tænkte: Ja selvfølgelig! – Men det havde ikke strejfet mig i selve maleprocessen.

Magien i den kunstneriske proces

Jeg elsker, når tingene ikke bare er lige ud ad landevejen, og ikke lige er til at måle og veje. Bøger, der bevæger sig frit og ubesværet rundt mellem flere verdener og bevidstheder, og hvor forfatteren jonglerer med logikken og tidsplanerne – det er min form for yndlingslitteratur. Det gælder alt fra Harry Potter til den japanske Haruki Murakami.

Derfor falder det mig heller ikke særlig svært at godtage, at der findes en magi i den kunstneriske proces. Jeg føler, der er nogen/noget som sender mig et budskab, som jeg formidler via et maleri. Jeg ved ikke hvad dette budskab er, eller hvem det er stilet til. Jeg maler det bare, og en dag dukker personen op, og nogle gange nærmest råber billedet budskabet ud til denne person.

Jeg var ude for en kvinde, der stod i mit atelier med ryggen til et ufærdigt maleri på staffeliet. Det råbte så højt, at hun blev nødt til at vende sig om, og tårene stod hende i øjnene, da hun med det samme fangede budskabet.

På et tidspunkt ville jeg helst gå lidt stille med dørene om disse oplevelser, for jeg tænkte, at folk ville finde det lidt mærkeligt. Men på den anden side, så er det sådan, jeg er, og sådan jeg oplever min kunst. Heldigvis er der også mange andre, der tænker og føler i de samme baner, så jeg melder klart ud, at mine malerier har deres eget liv, og at de taler – både til mig og mange andre.

Flere af de oplevelser, jeg skriver om her, har jeg skrevet om før bl.a. i artiklen

Når kunst rammer hjertet

Se alle malerier

Et maleri er farvepigmenter bundet med et bindemiddel og fordelt på en malegrund. Her er det en flamencodanser i hvid kjole på en blå og gul baggrund
Maleri af delfin under vandet. Delfinen er blålig og havet grønligt
Maleri af to isbjørne med en abstrakt baggrund i blå farver