Abstrakt og figurativt maleri på samme tid

Indholdsfortegnelse

Hvad skal jeg vælge – figurative malerier eller abstrakte malerier?

abstrakt maleri af kvinde, der vender ansigtet mod lyset og rækker armene opad. Det er abstrakt og figurativt på samme tid

Det er et spørgsmål, som mange stiller, ved valget af malerier til hjemmet eller firmaet. Det er et spørgsmål, der kan splitte parterne, som sammen er gået på jagt efter de helt rigtige malerier. Ja og hvad gør man, hvis den ene bedst kan lide abstrakte malerier, og den anden vil have, at det skal ligne noget?

Malerier kan både være abstrakte og figurative

Når jeg maler, starter jeg som regel med et maleri, som kun er farver og former. Jeg kunne slutte der og have lavet et udmærket abstrakt maleri.
Det interessante ved nonfigurative eller abstrakte malerier er, at du næsten altid kan finde motiver, som ikke nødvendigvis er de samme for alle mennesker.

Alle kan finde figurer i nonfigurative malerier

Faktisk stillede jeg en opgave ved en work-shop, hvor deltagerne skulle finde figurer i et maleri, hvor jeg kun havde malet den abstrakte baggrund. Det var fantastisk at se, hvordan fantasien kom i gang.

Herunder kan du se nogle resultater:

Jeg kunne godt lade mine malerier blive ved det abstrakte, men jeg kan godt lige at få en historie ind i maleriet via nogle personer, dyr eller andet.

Minimalistiske malerier

De må gerne være meget minimalistiske – dvs der ikke skal være noget overflødigt i figurerne, men kun lige nok til, at de er der og fortæller en historie. En historie som ikke er entydig, men som kan ændre sig alt efter hvem, der ser på det, sådan at jeg bevarer noget af det abstraktes magi.

Hvordan finder jeg motiverne?

Det er sjældent, jeg direkte finder motivet i den malede baggrund. Normalt passer jeg bare motivet ind, så det går i harmoni med den.

Dog har jeg prøvet at stille mig den opgave, at jeg skulle finde motivet i baggrunden, og det skulle være en flamencodanser. Det var rigtig spændende.

Det blev disse malerier:

Og disse malerier:

Det samme prøvede jeg med, at der skulle være heste i malerierne:

På den måde maler jeg faktisk malerier, der både er abstrakt og figurativt maleri på samme tid. Det abstrakte maleri er fyldt med farver og former, du kan blive ved med at gå på opdagelse i, og samtidig er der noget genkendeligt. Dvs at du ikke behøver at vælge mellem abstrakte og figurative malerier, men kan få begge dele – malerier – abstrakte og figurative på samme tid.

Alle de malerier, jeg har vist på denne side, er solgt, men se hvad jeg ellers har af malerier til salg

Se hvad jeg for tiden har af abstrakt maleri

Hvad betyder figurativt?

Et figurativt maleri er et maleri med genkendelige figurer. De kan være helt naturalistiske eller mere diffuse. Men det er figurativt i modsætning til nonfigurativt eller abstrakt, hvor der kun er farver og former, der ikke danner noget genkendeligt motiv.