Stress af med kunst og kreativitet

Stress kan være ganske alvorlig, og man kan næsten kalde den en folkesygdom. Når der for alvor kommer gang i stressen, er det om at finde nogle brugbare midler, der kan imødegå den

På et tidspunkt, hvor jeg følte stressen snappe  i haserne, gik jeg i tankerne tilbage til et sted, jeg huskede som en dyb fred. Et sted i de sydspanske bjerge, hvor jeg bare sad og nød udsigten.

Det var desværre ikke en mulighed at sidde der hele tiden, men jeg kunne male et par malerier med essensen af det sted.

Både maleprocessen og oplevelsen bagefter at ligge på min sofa og nyde dem, havde en fantastisk effekt på stressen.

Indholdsfortegnelse

 Hvad kan du gøre?

“Ja det er godt med dig”, tænker du nok. Hvis du ikke kan male og ikke har mulighed for at sidde på en bjergtop, så er det råd ikke til megen nytte.

Alligevel kan du godt bruge det.

Afstresnings-malerier

Du kan finde et færdigt maleri, som lige nøjagtigt har den energi, der får dig til at falde til ro. Eller du kan få mig til at male et – evt med inspiration i et sted, som er dit afslapningssted.

Mal din egen kreativitet frem

Der er også den mulighed, at du maler selv. Og ja – det kan sagtens lade sig gøre, selvom du ikke har prøvet det før og ikke nødvendigvis er beriget med et stort kunstnerisk talent.

Du behøver virkelig ikke at være kunstner for at være kreativ med farver og billeder.

Hvis du kigger her, vil jeg forklare dig, hvordan det kan lade sig gøre,
at du kan finde din kreativitet, så du kan få en mulighed for at lære at male

Hvad siger psykologen og lægen om kreativitet og stress?

Stress-psykologen Birgitte Sølvstein siger bl.a i sin artikel “Kreativitet på recept”:
Kreativitet er livsnødvendigt. Også for dig. Og hvis du føler dig stresset eller ramt af meningsløshed, så er der al god grund til at tro, at du mangler kreativitet i dit liv.

En anden interessant artikel “Kunst og kreativitet på recept”  fandt jeg af Lærke Egefjord, som både er bl.a er læge og hjerneforsker:

Når vi giver os selv lov til at fortabe os i et kreativt maleprojekt eller en tegning, er det muligt at opleve en tilstand af flow, en selvforglemmelse, hvor tid og sted opløses. Og ofte følger nye indsigter og erkendelser i kølvandet på en sådan proces, som kan gavne den psykiske helbredelse.

Det er meget sjovt at finde faglig dokumentation for det, som jeg i årevis selv har oplevet. Der hvor jeg virkelig kan træde ud af tiden og alle dens krav, er når jeg er i den kreative proces foran et maleri. Tiden findes ikke, og i stedet sker der magiske ting i min dialog med billedet. Jeg går uden om sproget og tankerne og kommer i direkte forbindelse det underbevidste og med hvad der ellers er af uforklarlige fænomener.

Den proces gør også, at jeg er i stand til at finde en speciel energi til et bestillings-maleri – f.eks dit stress-af maleri.

Se også hvad jeg mere skriver om kreativitet – hvor vigtig en egenskab det er.

Se også artiklen Hvorfor male billeder?