fbpx

Inspiration til malerier – Atelier HBH-Art

maleri af løveunge, der ligger på en sten og kigger lige på dig

Hvordan kan du blive ved med at få inspiration til malerier?

Det er et spørgsmål, jeg ofte bliver stillet, og den slags spørgsmål er så gode, for de får mig til at tænke. Dette spørgsmål om inspiration til malerier får mig til at tænke på, hvad det er, jeg vil med min kunst, og om det holder.

At male fra hjertet og være ægte

Når du ser på et af mine malerier, så skulle du gerne se en bid af mig og af det, jeg står for. Og alligevel så føles det ofte som om, jeg ikke har meget med maleprocessen at gøre, men at jeg nærmest stiller min maletekniske kunnen til rådighed for noget, der kommer fra et sted uden for mig.

Et maleri som det her nedenunder, opstod nærmest af sig selv. Det var ikke planlagt, men da det kom til det her punkt, vidste jeg, at det var færdigt.

Abstrakt fantasilandskab med bjerge i blå og violette farve. Naturen som inspiration til malerier

Det indre landskab kalder jeg det.

Det er et af mine sjældne mest abstrakte malerier, og hvis jeg ville forsøge at fremtvinge et magen til, så ville det miste noget af det ægte. Det her er en foræring, som er kommet fra hjertet – eller måske et andet sted fra.

Den Feminine energi som inspiration til malerier

Mange af mine malerier er inspireret af – ja nærmest den mangelende feminine energi, vi finder omkring os – og dermed den manglende balance mellem det feminine og maskuline.

Når vi ser opbud af internationale politikere i TV, så er langt størsteparten mænd. De kvinder, der er, har lagt den feminine energi i garderoben og agerer som de mandlige politikere. Den feminine energi har ingen status i de kredse.

Og hvorfor ikke? En større balance mellem de feminine og maskuline værdier, kunne formodentlig bibringe en større balance i verden.

Mit hjerte vrider sig, når jeg ser alle de kulturer, hvor kvinder er undermennesker. Hvorfor er de det? Hvorfor er den feminine energi så nedvurderet?

Det er et spørgsmål, jeg ikke er i stand til at svare på, men jeg ved, hvad jeg kan bidrage med. Gennem mine malerier og skulpturer kan jeg lade den feminine energi komme til orde og give den styrke.

Det er temaet i dette maleri og i alle mine dansemalerier

Dansemalerier af flamencodansere. Den feminine energi som inspiration til malerier

Naturen og dyreriget giver også mange ideer til malerier

Ligesom den feminine energi ikke får så meget plads, så har naturen det også noget trangt. Værdier som penge og materiel rigdom fejer stort set alt andet til side. Og selvom der heldigvis er mange, som arbejder på at beskytte naturen, findes der altid dem, som for penges skyld vil gøre hvad som helst.

Drive krybskytteri mod vilde dyr, forurene både land- og vandområder. Det er sådan de mere ekstreme beskæftigelser. Men bare det at vi er så mange mennesker, som skal have plads og ressourcer og skal af med vores affald. Det trænger både plante- og dyreriget i baggrunden. For vi mennesker har naturligvis førsteret – eller har vi?

Når jeg maler et dyremaleri som det her nedenunder, er det ikke for at det skal være nuttet. Læg mærke til dens øjne. Når du er kommet over det nuttede, hvad ser du så?

maleri af løveunge der kigger på dig. Dyr som inspiration til malerier

Hesten som inspiration til malerier

Den inspiration handler for mig om skønhed, styrke, bevægelse og kommunikation på et andet plan.

Hesten har langt tilbage i tiden været i stand til at inspirere kunstnere. Sikkert ud fra forskellige årsager. Men hesten er et dyr, som har været knyttet til mennesker på mange måder – både praktisk og følelsesmæssigt, så klart den også har sin plads i kunsten.

Jeg afbilleder altid hesten uden nogen for for udstyr som sadel, hovedtøj, grime eller andet. Det er den frie hest, som kommer til dig frivilligt, jeg vil male. En hest hvis samvær, du skal gøre dig fortjent til.

hestemaleri med farver og magisk baggrund
heste som inspiration til malerier

Malerier med sjæl og energi

Det er så alle de ting mht inspiration og intention, jeg kan sætte ord på. Så kommer alt det andet, som jeg ikke aner noget om. Den energi og sjæl, der kommer i maleriet. De figurer og former,  jeg først opdager, efter maleriet er færdigt. Det er alt det, som ikke lader sig planlægge – selv ikke med nok så meget inspiration.

For at jeg kan skabe nogle malerier, jeg selv er tilfreds med, kræver det foruden inspiration og intention, en følsomhed og lydhørhed, som lader det udefinerlige komme til orde. En åbenhed og en frihed fra tankevirksomhed, der gør mig i stand til at lade energien flyde frit, så jeg kan male uden at censurere det, der falder mig ind.

Det er der magien opstår, og der kommer sjæl i maleriet.

Helle Borg Hansen

Alle malerier