Malerlærred

Det er da noget man køber hos Søstrene Grene.

Nej det er det ikke, hvis man skal bruge lærreder i super god kvalitet.

Malerlærred skal kunne holde mindst i 100 år. Derfor spænder jeg selv mine lærreder op, så jeg kan stå inde for kvaliteten. Det er en stærk bomuld/polyesterblanding, jeg bruger som lærred, og blindrammerne er 16 X 55 mm i profilen.

De malerier, vi ser på museerne, malet af van Gogh, Gauguin, Rembrandt osv, har adskillige år på bagen, og hænger heldigvis stadig sammen.

For dem var lærredet en videnskab, hvor det bedste materiale var hør, og hvor grundingen var vigtig, da oliemalingen kunne være hård ved materialet.

Jeg prøvede at søge på google for at læse noget mere om deres materialer.

Men så snart, jeg skrev malerlærred i søgefeltet, kom der alle mulige tilbud på lærreder af enhver kvalitet og pris. Ikke noget om de gamle mestre.

Men det viser, at der er et fantastisk udvalg på det område, og det er bare at vælge. Jeg har så valgt en kvalitet i bomuld/polyester, som har bomuldens evne til at trække sig sammen og polyesterens styrke. Og så må jeg bare håbe, at det kan holde de næste 100 år.

Faktisk prøvede jeg også hør på et tidspunkt, men det var vanvittig svært at holde opstrammet. Før det prøvede jeg sejldug i kraftig bomuld, som jeg grundede med vådrumsmaling og loftmaling. Det er en super stærk løsning, som med garanti holder mindst 200 år.
Dog er jeg foreløbig endt med den færdiggrundede bomuld/polyester, fordi den har en dejlig glat overflade at arbejde på. Jeg starter så med nogle lag af akrylfarver, så linolien ikke går ind og angriber selve lærredet.

Malerlærred på blindramme

Det her lærred skal også spændes op på en blindramme, og det er ikke ligegyldigt, hvad den er lavet af. Kender du det med et maleri, der ikke kan hænge på en væg, uden at et af hjørnerne stikker flere cm ud fra væggen? Det er fordi træet har slået sig og hele rammen vrider. Det er hvad der ofte sker med spinkle rammer i dårligt træ.

Der har jeg valgt en kraftig ramme i 16 X 55 mm i stedet for standarden 16 X 43 mm. Da jeg skiftede standarden ud med den kraftigere ramme, har jeg med sindsro givet livsvarig garanti på mine malerier, da jeg efter at have solgt omkring 150 malerier, endnu ikke har fået en reklamation.

Blindrammerne køber jeg i metermål, og kan sætte lærreder op i ethvert ønskeligt format. Det giver en ekstra spændende dimension til maleprocessen.

At spænde malerlærred op på blindrammen

Og så kommer vi til det med opspænding af malerlærred. Det skal også gøres med omhu, så lærredet ikke laver et skævt træk i rammen.

Jeg har lavet en lille film, som viser hele processen. Den varer 18 minutter – så lang tid det tager at spænde et lærred op.

Kig med her, hvis du har lyst