fbpx

Farverige og flotte billeder

Flotte billeder – det er en kommentar, jeg ofte hører om mine billeder, og den kommentar bliver jeg glad for. Selvom jeg nok selv er den strengeste dommer, når det kommer til en vurdering, er det absolut dejligt, at få positiv kritik fra andre, hvilket jeg er meget taknemmelig for.

Den beskrivelse, jeg oftest hører er, at det er flotte billeder. Ordet “flot” kan jeg godt lide. der er noget stort, stærkt og kraftfuldt over det, fremfor hvis man sagde “pæne billeder”, nydelige, kønne, dejlige, smukke eller lignende ord. Så det gør mig rigtig glad.

De motiver, jeg arbejder med: dansere, heste, landskaber, træer mm, vil jeg også helst opfatte som flotte. Og at mange ser resultatet som flot, bliver jeg meget stolt og taknemmelig over. Jeg er nu gået i gang med en dyreserie, som jeg håber kommer til at leve op til ordet “flot”.

Kan flotte billeder være udtryksfulde, eller drukner udtrykket i æstetikken?

Jeg havde så en diskussion med min bror, der så min serie af dyrebilleder, som han virkelig syntes var flotte billeder. Dog lå der også en kritik i det, da han ikke mente, at jeg kom rigtig frem med mit budskab i billederne, når de var så flotte. Han mente, at de ville stå langt stærkere, hvis jeg malede dem mindre flotte – måske mere rå, tilfældige, sjuskede. Men hvorfor? Når jeg nu kan male flotte billeder, hvorfor skulle jeg så ikke gøre det.

Og så alligevel forstår jeg godt, hvad han siger. Nogle gange har jeg sat begrænsninger op for mig selv, så tegneprocessen bliver vanskeliggjort, og det har gjort noget godt for billederne.

Billeder tegnet med musen på computeren

For flere år siden malede jeg nogle malerier, som jeg først tegnede på computeren med musen og derefter tegnede op på lærredet. Og hold da op – det er ikke nemt at tegne med en mus, så der skete mange sjove ting undervejs. F.eks dette billede, hvor der kom de sjoveste væsner frem i skyggerne.

flotte billder tegnet med musen

Den slags billeder malede jeg en del af i en periode, og der fik jeg arbejdet med sære tegneteknikker.

At tegne hurtigt

En anden begrænsning, jeg gav mig selv, var at være tvunget til at tegne hurtigt. Når jeg malede billeder af dansere, brugte jeg video på vhs bånd. Der satte jeg filmen på pause, når jeg fandt et motiv, jeg ville tegne af. Og så er der det specielle ved de vhs bånd, at de hoppede ud af pausen efter ca 5 minutter. Det kunne i den grad speede tegneprocessen op, og jeg var tvunget til ikke at fedte for meget med tegningen, men forsyne den med nogle friske hurtige streger.

Det, fandt jeg ud af, gjorde skitserne meget mere levende, end hvis de var totalt gennemarbejdede. Når jeg så brugte skitserne i malerierne, fik jeg et liv ind i de færdige billeder. Man kan vel sige at noget hastværk og sjusk var med til at gøre billederne levende. Men fordi jeg ikke gik på kompromis med proportioner og former, vil jeg stadig opfatte mine malerier som flotte billeder, der ikke blev ubehjælpsomme af hastværket, men trænede mit øje.

Akvareller

Den træning jeg fik ved at speed-tegne efter vhs bånd, har jeg haft glæde af, når jeg malede akvareller.

Man plejer at sige, at akvarelmaling er det nemmeste materiale. Men det er det bestemt ikke, for der er kun et skud i bøssen, når du skal tegne på en våd baggrund. Du kan ikke viske ud eller male over. Motivet skal bare være i skabet med det samme, og med en vis hastighed, inden det hele tørrer.

Det bliver billeder med en vis rå tegnestil, der igen giver noget kant og liv til billedet. Men jeg synes nu, at mange af akvarellerne er ret flotte billeder.

Flotte billeder - akvarel i stærke farver af flamencodanser i blå kjole
Flotte billeder. Akvarel i kølige farve - blå og rød med to flamencodansere

Er flotte billeder det samme som kedelige billeder?

Det har da absolut været noget at tænke over, og der har også været en tendens i kunsten til at gøre den mere grim og sjusket. Men jeg har ikke lyst til at gå den vej, hvor jeg synes, billederne nemt kan blive ligegyldige.

Samtidig ved jeg også, at et udtryk kan blive så perfekt, at det mister evnen til at gribe. I flamencoen har vi et udtryk, der hedder duende. Det betyder direkte oversat: Nisse.

Duenden er det, der får musikken til at tale til sjælen og gribe om hjertet. Den er ikke nødvendigvis i den perfekte stemme eller dans. Den kommer, når kunstneren tør satse – blotlægge sin sjæl og smide alle skjolde væk.

Det er sådan, jeg går til mine malerier. De må aldrig blive overfladiske og ligegyldige. I hvert billede lægger jeg noget af mig selv – om du kan se det eller ej. Og ja – det mener jeg godt, at jeg kan gøre, selvom mine malerier er flotte billeder.

Dette var mit bud på flotte billeder

Flotte billeder - Portrætmaleri af flamencodanseren Selene Munoz

Men det med at vurdere malerier er så vanvittig komplekst, og der er mange måder at se og vurdere, så jeg kan godt forstå, hvis det kan være forvirrende. Læs eventuelt denne artikel: “Hvordan ved jeg, om et maleri er godt?”


Se alle malerier her
Læs artiklen: Billeder – et stærkt udtryksmiddel
Find dem i web shoppen