Kreativitet – en vigtig evne i vores liv

Indholdsfortegnelse

Som ventil for negative følelser

Lær at male på et online malekursus

Kreativitet – tror jeg – er en af de bedste ventiler, vi har. Hvis du tænker på alle de følelser, vi bærer rundt på – mange af dem stemplet som negative: Vrede, sorg, angst, had i forskellige grader og udformninger, så aner vi for det meste ikke, hvad vi skal stille op med dem.

De kan føles så belastende, men i virkeligheden er de også en fantastisk ressource, hvis vi ved, hvordan vi skal bruge dem.

Som kunstner har jeg i årevis øst af den brønd, hvor jeg har malet, danset og spillet de følelser. De har en stærk kraft, som kan være utrolig destruktiv. Men når de kommer ud i lyset og bliver brugt i kreativiteten og kunsten, så mister de – ikke deres kraft, men deres farlige og ødelæggende egenskaber.

Hvis kunsten bliver skabt kun på de harmløse følelser, bliver den kedelig og tam. Det er netop samspillet i hele spektret, som giver kunsten dybde, spændvidde og kant.

Kreativitet – ikke kun for kunstnere

“Ja det er godt med dig” – tænker du måske. “Du kan jo sagtens gøre alt det, for du er jo kunstner”.

Og her kommer jeg til sagens kerne – for du kan også bruge din kreativitet på den måde. Du skal ikke nødvendigvis være kunstner for at male billeder. Det kan godt være, du får så meget blod på tanden, at det er den vej, du går. Men det er ikke der du behøver at starte.

Du behøver lige så lidt at være kunstner for at male et billede, som du behøver at være forfatter for at skrive et brev.

Når kreativiteten er blokeret

Det er meget ofte, jeg møder mennesker, som næsten er bange for at udtrykke sig kreativt, når det kommer til at male et billede. Der kommer så mange præstationskrav, så det virker helt uoverskueligt.

Jeg vil dog vædde på, at hvis du har det sådan i dag, så har du ikke altid haft det sådan. Da du var barn – måske omkring 5 års-alderen – da er jeg sikker på, du bare tegnede løs, hver gang lejlighed bød sig. Det var en udfoldelse uden de store overvejelser, og den kreative kanal stod vidt åben.

Når børn tegner og maler

Når jeg ser billeder malet af børn, bliver jeg for det meste ret imponeret over den naturlige balance, der er i billederne. Uden at tænke det fjerneste på komposition, formår de oftest at udnytte hele billedfladen og placere motiverne de helt rigtige steder. Bliver de ved med at tegne, mens de vokser til, kan man tydeligt se en udviking, hvor der kommer forskellige andre teknikker til på en helt naturlig måde.

Desværre er det i vores kultur mere reglen end undtagelsen, at tegneriet stopper før de når puberteten, og en vigtig udtryksmåde sygner hen. Så står vi som voksne mange år efter og kan ikke forstå, at vi hverken kan tegne eller male.
Hvordan ville det have stået til med vores gangarter, hvis vi  i samme alder havde sat os ned og var holdt op med at gå?

Hvordan kan du finde din kreative lethed igen?

Ja du kan ikke skrue tiden tilbage, men det er heldigvis aldrig for sent at genoptage glemte færdigheder. At det kan være gevaldig svært at komme i gang, er jeg ikke i tvivl om, så jeg vil prøve at hjælpe dig i gang.

Som første skridt kan du prøve mit gratis kursus, hvor du kun behøver nogle fedtfarver (oliepastel) og noget papir. Det koster dig kun en e-mail.

Få et gratis malekursus

Har du mod på at kaste dig helt ud i det?

Så har jeg opbygget et kursus, som er skræddersyet til at vække det kreative maleri til live igen. I dette kursus bruger jeg forskellige indgangsvinkler:

  • Meditation
  • At se – virkelig at se
  • Musik
  • Intuitive maleøvelser
  • Teknik til husbehov

Det er alt sammen digitalt, så du kan arbejde med kurset lige, når det passer dig, og du finder det her: Kreativt malekursus

Og har du brug for hjælp, feed back og et fællesskab, har jeg en lukket facebook-gruppe – kun for jer, der bruger kurset. Der vil jeg også være aktiv med hjælp.

Se også, hvordan du ellers kan lære at male her hos mig

Se også artiklen om flotte, farverige billeder