Børn og kunst – Hvad kan kunst gøre for et barn?

Indholdsfortegnelse

Maleri – en gave for livet.

Børn ser på kunst malerier. Børn og kunst en betydningsfuld kombination

Langt de fleste, der køber malerier hos mig, er voksne, der køber til sig selv eller som gave til andre voksne. Men så er noget faldet mig ind: Har du nogen sinde tænkt på at give et barn et maleri som gave – købe kunst til et barn?

Ja det kan være mange penge. Men vel ikke i forhold til, hvad de ellers får af telefoner, Ipads, computere mm, som også løber op i ganske mange penge, og kun har en begrænset levetid.

Et maleri har ingen udløbsdato. Det kan følge med hele livet og endda gå i arv. At købe et maleri til sit barn er virkelig en gave for livet.

Børneværelset og teenageværelset

Det skal helt klart være fyldt med alt det, der nu er i den slags værelser. Men forestil dig, at der også er et stort maleri, som barnet måske selv vælger i en tidlig alder.

Og hvad skulle det nu gøre godt for? Jeg ved ikke, om du kan huske dine sanseindtryk fra din tidlige barndom, men jeg husker mine som ekstremt intense. Jeg havde en evne til at fortabe mig helt i et billede eller en oplevelse – en evne som absolut er fadet ud med alderen. Se mine egne sanseindtryk fra 2-årsalderen i artiklen Vejen fra det sansende barn til billedkunstner

Jeg ser den evne hos et lille barn, der trækker sine forældre hen til min stand på et kunstmarked – helt fokuseret på et af billederne. Det er fantastisk at se barnet falde til ro foran maleriet med et udtryk, som om det kunne blive stående i timevis. Så kunne jeg godt tro, at barnets kunstoplevelse er en del stærkere end de fleste voksnes.

Hvad mon kunst gør ved børn?

Da jeg ikke var mere end 5 år gammel, var jeg med mine forældre på mine første rejser til Italien om sommeren. Det var bl.a. til Rom. Hjemmefra havde de fortalt mig om de kunstskatte, vi skulle se på turen. Det var spændende historier fortalt, så en femårig kunne forstå dem. På den måde stiftede jeg i en meget ung alder bekendtskab med nogle af de klassiske kunstskatte.

Hvis mine forældre havde spurgt mig på det tidspunkt, om jeg helst ville bade i en swimmingpool og have en is, eller om jeg ville med på Colosseum, havde jeg absolut valgt det første. Men besøget på Colosseum blev magisk, da jeg kendte historierne bag dette betagende bygningsværk – og så var der fantastisk mange søde katte, som absolut var lige så betydningsfulde som historiens vingesus.
På den 4 uger lange rejse var der også planlagt 14 dages badeferie i Positano, så kunsten og kulturen ikke helt skulle tage pusten fra den 5-årige.

Den type ferie gentog sig til jeg blev 12 år, og de har sat sig varige spor i mit liv, hvad jeg er dybt taknemmelig for. Og disse spor er nok en væsentlig grund til, at jeg har valgt en kunstnerisk levevej.

Se også siden, hvor jeg fortæller om min vej til at blive billedkunstner

Desværre havde jeg ikke noget maleri på mit børneværelse, men da jeg blev teenager, valgte jeg foruden mine Beatles-plakater absolut også kunst-plakater, som var reproduktioner af van Gogh, Picasso, Scherfig mfl.

At vokse op med sit helt eget maleri

Da jeg som sagt ikke havde et maleri, ved jeg ikke præcis, hvordan det ville være. Men de billedindtryk, som jeg kan huske fra min tidlige barndom – malerier, film, tegninger, statuer mmm – sidder stadig printet som mere end bare noget, jeg har set på. Det føles som noget, jeg har oplevet og været en del af. Derfor kunne jeg forestille mig, at et stærkt kunst-maleri, som havde fulgt mig fra den tidlige barndom, ville være fuldstændig uvurderligt for mig.

Børns billedverden i dag er naturligvis helt anderledes, end den, jeg voksede op med. Vi havde ikke engang et fjernsyn. Men med de massive billedindtryk, som børn oplever i dag, kunne deres eget maleri måske danne en form for billedlig base, der kunne give en ro midt i det kaos af skiftende billeder, der omgiver dem.
Jeg ved det ikke – men måske skulle vi starte en tradition med at give malerier i dåbsgave?

Herunder vil jeg fortælle om en 10-årig dreng, der fik sit eget maleri.

Dyr som venner og hjælpere

Indenfor shamanisme finder vi begrebet kraftdyr. Men jeg har fundet ud af, at vi sagtens kan have hjælpere i dyreverdenen, uden at vi er shamaner.

Jeg har altid følt mig stærkt forbundet med dyreverdenen, og føler i højere og højere grad, at der ligger en dyb visdom, som vi kan få adgang til, hvis vi nærmer os med ydmyghed og respekt.

Og det er den tilgang, jeg har i maleprocessen. Derfor tror jeg også, at jeg netop fik denne opgave:

Maleri af delfin under vandet. Delfinen er blålig og havet grønligt. Børn og kunst - et perfekt maleri til børneværelset

Vennen Ulv som bestillingsopgave

For nogle år siden begyndte jeg at male mange dyr. Uden at vide, hvordan jeg egentlig gør det,  får jeg så meget liv i disse dyr, og deres øjne kigger lige ind i dig.

Siden da har jeg ofte fået bestillingsopgaver på nogle bestemte dyr.

Et af de malerier, jeg har malet, var til en dreng på 10 år. Han har siden, han var helt lille, talt om, at han havde en ulv som ven. Det var en ven, han kunne tale med og hente hjælp hos.

Derfor ville hans mor give ham et maleri af denne ulv og bad mig om at male det. Jeg fik nogle billeder, som lignede den ulv, han så for sig, og så gik jeg ellers i gang.

Både jeg og hans mor var vanvittig spændte på, hvordan han reagerede, når han fik det. Og hans reaktion kom helt bag på os. Da hun kom ind med maleriet til ham, kom han hen og kiggede, smilede og sagde: ”Hej, ven Ulv, hvor er du fin og flot”. Og så vendte han sig om og fortsatte med det, han ellers var i gang med.

Vi havde jo ventet den store begejstring, men selvfølgelig var det ikke nogen overraskelse. Han havde fra helt lille set denne ulv for sig, så han genkendte den uden nogen større reaktion. Nu kan han bare også se den på et maleri.

Det, jeg så tror, er meget værdifuldt ved sådan et billede er, at det får drengen til at bevare sin hjælper i sit hjerte. Også når han kommer til den alder, hvor der sker mange andre ting i hans liv, og hvor han ellers vil være tilbøjelig til at affærdige sin barndoms ulv som noget barnligt fantasipjat.

Det var ret fantastisk at lave sådan et maleri til en 10 års dreng, og jeg håber, det kommer til at hjælpe ham gennem hans opvækst og udvikling.

Maleri af ulv som totemdyr og kraftdyr Kunst til børneværelset

Kunst til børneværelset – er det spild af penge?

Ellers har det mest været voksne, der har fået malerier af deres specielle dyre-hjælpere. Og det er nogle ret fantastiske tilbagemeldinger, jeg får på den energi, der kommer fra malerierne.

Det med at hænge dyre originale malerier ind i et børneværelse, er vist ikke noget, der er tradition for. Men jeg tror, at stærke malerier kan give så meget til børnene, da de netop er åbne for den energi, der ligger i dem.

Når jeg er ude med mine malerier, hvor der kommer mange mennesker, ser jeg, hvordan børn – fra de helt små og op til lige før teenage årene – bliver helt opslugt af dem. Tænk hvad det kunne betyde for dem at have et maleri, som de selv valgte , og som kunne følge dem gennem livet.

Prøv at være opmærksom på, om dit barn har en fantasi-ven, og overvej om det kunne være en ide at få den malet. Mine malerier koster ikke meget mere end en god computer, og maleriet holder hele livet.

Børn og kunst – Giv dit barn en rig opvækst

At kunst har betydning for børn, ved jeg fra mig selv. For det første er det billedlige udtryk naturligt for ethvert barn. Det er meget få børn som ikke tegner og maler, og jeg er sikker på, at du også har malet og tegnet, da du var barn.

For det andet var jeg udsat for en stærk kunstnerisk påvirkning gennem min opvækst, og det er en væsentlig grund til, at jeg er der, hvor jeg er i dag som kunstner.

Det var bestemt ikke meningen, at jeg skulle gøre kunsten til min levevej, men at jeg som barn  lærte at beundre Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli mfl har ikke været uden betydning for mit kunstneriske virke i dag.

Kunst for børn behøver ikke nødvendigvis at være barnligt nuttede billeder, men kan meget vel være malerier med et stærkt udtryk – og absolut malerier af deres usynlige venner og hjælpere .

Jeg tror ikke, det er spild af penge, at investere i kunst til børneværelset, da jeg er sikker på, det er en meget værdifuld investering på mange planer

Elefantmaleri på væggen i børneværelset
Forestil dig, hvad sådan et maleri kan betyde for et lille barn med åbne sanser..
Maleri af delfiner i børneværelset
Sådan et maleri i børneværelset kan komme til at virke som en indgang til en anden verden

Hvad er kunst

Billeder – et stærkt udtryksmiddel

Se alle malerier her