Hvad koster et godt kunst maleri?

købe kunst maleri - maleri med lys og dansende kvinder med sjal

Indholdsfortegnelse

Læs her om maleri priser

Van Gogh

Når jeg skriver om maleri priser, så falder min første tanke på Vincent van Gogh, fordi maleri salg og maleri priser var så vanvittigt for denne kunstner, som var så ugleset af sin samtid.

For nogle år siden stod jeg på Glyptoteket og så på et kunst maleri af van Gogh. Jeg kunne næsten mærke ham gennem maleriet, og oplevelsen var stærk. Farverne, motivet, energien talte i den grad til mig.
Selvfølgelig ville jeg gerne eje det maleri, men behøvede ikke engang at kigge i pungen eller hele min bankkonto for at konstatere, at der ikke var råd.

Havde jeg levet samtidig med van Gogh, så kunne jeg nok have købt det for en ganske lille sum. Han var ganske enkelt ikke værdsat af sin samtid, fordi han ikke matchede den tids stil. I hele sin levetid fik han solgt et maleri til sin bror, der som kunsthandler forgæves forsøgte at markedsføre hans malerier.

Prisen på nogle usælgelige malerier eksploderede i eftertiden, og en kunstner, som levede i virkelig fattigdom, blev stenrig efter sin død. Her er der virkelig tale om et tilfælde af skæbnens ironi.

Hvad bestemmer prisen for et kunst maleri?

Der er ikke noget som priser på malerier, der kan svinge, og der er mange faktorer, der spiller ind der. Malerier kan sågar bruges på linje med værdipapirer som investering. Van Gogh havde været en fantastisk investering, hvorimod mange af de samtidige anerkendte kunstnere ikke formåede at sætte deres præg på eftertiden.

Skal du ud og købe et maleri i dag af en samtidskunstner, er der også flere ting udover selve maleriets kvalitet og størrelse, der bestemmer prisen.

Moms og provision
Helt lavpraktisk skal du betale 25% moms, hvis du køber kunst via en mellemhandler, og kun 5%, hvis du køber direkte af kunstneren.

Yderligere vil en mellemhandler ofte være et galleri, som gerne tager 50% i provision eller mere. Samme galleri vil også kræve, at kunstneren sætter alle malerier op til samme pris, så han ikke konkurrerer med sine egne billeder på galleriet.

Kendt navn
Det, der også tæller i kunstverdenen og får prisen til at stige er, om man har et kendt navn.

Uddannelse
Så er der faktorer, som kan have indflydelse på kvaliteten – nemlig uddannelsen, om den er foregået på akademiet eller en anden anerkendt institution.

Censureret kunstner
Endelig er der begrebet censureret kunstner. Det bliver man, hvis man tre gange er sluppet gennem et nåleøje af en anerkendt jurys bedømmelse.

Holder det til eftertiden?

Det er alt sammen noget, som påvirker den pris, du skal betale for maleriet. Men stadig er der ingen garanti for at det holder til eftertiden. Og her spiller både den kunstneriske værdi og den rent fysiske kvalitet af materialerne ind.

Mange kunstnere i dag og fra vores nære fortid bruger materialer, som museerne river sig i håret over, fordi de simpelthen går til.

Så det med at bruge kunsten som investering er lige så usikkert som på aktiemarkedet – også selvom en med forstand på kunst er med som rådgiver.

Derfor – når du skal vælge et kunst maleri, vil jeg anbefale at gå efter dit hjerte. Hvad synes du om det, taler det til dig, og kan du stadig glæde dig over det om et år?

Kunstner i kunstverdenen

Som kunstner er det lige så svært at navigere i kunstverdenen, som det er for kunstkøberen. Flere gange har jeg forsøgt mig med de censurerede bedømmelser, men ikke kommet gennem nåleøjet.
Først tænkte jeg, at jeg ikke malede godt nok. Det var indtil jeg indså, at jeg slet ikke ønskede at male som dem, der kom gennem det famøse nåleøje. Det ville slet ikke føles rigtigt for mig.

Derfor har jeg droppet alle forsøg med censurerede juryer og maler efter mit hjerte. Derfor forsøger jeg mig heller ikke med de store gallerier, som kun vil have censurerede kunstnere.

Hvad koster kunst malerier hos mig?

Ergo skal du ikke betale for mit censurerede navn eller betale salær til et stort galleri. Du kan også nøjes med 5% i moms, hvis du køber kunst malerier af mig.
Til gengæld bruger jeg holdbare materialer, så maleriet holder, hvis du kan holde ud at se på det også om et år eller mere.

Ellers kan du bytte det til et andet.

Hvad du ellers betaler for er, hvad en keramiker havde slået op i sit værksted, og som jeg synes er så rigtigt:

Når du køber kunst maleri fra en kunstner

Se mine malerier her

kunst maleri