Kunst – spontane indtryk fra Malaga

Indholdsfortegnelse

Når kunstneren holder ferie

Som kunstner med atelier i baghaven er det virkelig svært at koble arbejdet helt af, når jeg er hjemme. Derfor tog jeg en tur til Malaga for at holde rigtig ferie.
Jeg tog ikke afsted med en liste af kunst museer og gallerier, der skulle besøges, men ville bare tage imod de oplevelser, der dukkede op.

Og det blev til ganske mange – og så spændende, at jeg har fået lyst til at dele dem.

Picasso

Først og fremmest tog jeg en snak med mit store forbillede Pablo.
Det er sådan en rigtig turist-ting at sidde ved siden af Picasso-skulpturen på bænken og få taget et billede. Derfor blev jeg også i den grad overrasket over den karisma, som den havde. Jeg kiggede på ansigtet og ventede næsten, at han ville slå øjnene op og begynde at snakke til mig. En fantastisk skulptur.

Kunstnere - Picasso statue i Malaga

Street Art

Når jeg gik rundt i gaderne, var det også bare at lukke øjnene op for at få den ene kunst oplevelse efter den anden.

Der er utrolig meget street art rundt omkring, og det har både humor og styrke.

Her har Picasso været på spil igen:

Picasso-maleri på en mur i Malaga

En flamencokunstner kom jeg også til at møde:

Mur maleri i Malaga af en flamencosanger

For ikke at tale om en skøn høne med et meget intenst øje:

Maleri på en mur i Malaga - en høne

Og så noget af den mere traditionelle slags i samklang med bygninger i mere eller mindre forfald

Street art i Malaga

Kunst på Carmen Thyssen museet

Et rigtigt museum kom jeg da også på og troede, jeg skulle se en udstilling med Toulouse-Lautrec på Thyssen Malaga. Det viste sig at være en enkelt plakat i en større plakatudstilling, som var ganske sjov at se.

Men det mest fantastiske var en kunstner, som kunne det med at få et maleri til at lyse. Jeg kendte ham ikke. Han hed Enriques Martinez Cubells og har malet disse billeder, som jeg faldt pladask for.

Disse billeder er taget med min mobil, så kvaliteten kunne være bedre. Men vil du se mere, så klik på hans navn ovenover og se flere billeder malet af ham.

Maleri fra Malaga

En nutidig kunstner, som jeg straks tænkte på, der tangerer den samme stil er Daniel Goldenberg

De er begge kunstnere, der kan få en regnvejrsdag til at blive smuk og stemningsfuld.


Musik

En ting havde jeg planlagt. En flamenco-forestilling. Det var et lille sted med en lokal gruppe, som gav en forrygende optræden. Det blev kun til dette ene foto, da jeg bare sugede til mig rent mentalt, så resten er inde i mit hoved og kommer sikkert senere ud som malerier.

flamenco i Malaga

De andre musikoplevelser var af den spontane slags. På en gade stod en lille kvinde og sang opera. Det var så smukt, så jeg får helt ståpels i nakken bare ved at skrive om det.

Operasanger i Malaga

Det viste sig, at hun var pensioneret operasanger med en lang karriere bag sig, og nu tjente hun til dagen og vejen ved at synge på gaden. Hun skal nok klare sig, for jeg var ikke den eneste, der blev grebet, så folk strømmede til med penge.

Her er hun, og når jeg ser billedet, tænker jeg på H.C.Andersens “Nattergalen”
Og naturligvis blev der også masser af tid til at nyde livet på de mange restauranter og cafeer. Her kom der også en overraskelse.

Der var altid masser af musikere foran stederne på Plaza de la Merced, men det bedste var en guitarist og en sanger – en gammel mand som både sang og dansede – så godt han nu kunne danse. En stemme og nogle bevægelser med et helt livs styrke og historie bag sig.

flamenco på Plaze de Merced i Malaga

kunst, der ikke er kunst i den gængse forstand – og så alligevel

Så var der alle de skønne synsindtryk uden en kunstners signatur. Dem er der uendelig mange af, så snart man kigger sig omkring.

Et træ, som kunne have inspireret Gaudi

Træ som kunne have inspireret Gaudi

En grøntsagsbod på markedet med den skønneste palet

Mad marked med de skønneste farver

Blomster, hav, himmel, bygninger – og jeg kunne blive ved.

Intet under at kunstnere gennem tiderne har valfartet til syden. Der er altså en frodighed, et lys og en intensitet som er så inspirerende.

Så selvom turen var planlagt som ren afslapning, havde kunstneren i mig alle sanser åbne, og jeg fik masser af inspiration til at arbejde videre på.

Landskab som inspiration til maleri

Og en tur ud i bjergene kunne godt vække landskabsmaleren i mig.

Tidligere skrev jeg et indlæg om, hvad kunst kan bruges til. Det kan du læse her

Hvad er kunsten, og hvad kan den bruges til

På denne tur har jeg ikke brugt kunsten til noget som helst – bare nydt den – og nydelse er vel også en af kunstens funktioner.

Hvis du selv går med tanken om at lære at male, så kan du med fordel starte med at se kunsten – farverne og formerne i dine omgivelser. Det kan være utroligt animerende og inspirerende.