Når maleriet både har funktion og eksistens

Indholdsfortegnelse

Har maleriet kun en praktisk funktion, eller giver det også mening?

Eksisterer det meningsfuldt i dit hjem i stedet for kun at være der for at udfylde en tom væg?

Når jeg går og arbejder i atelieret, så ryger der mange tanker gennem mit hoved, og jeg kommer nogle gange i det filosofiske hjørne.

I dag kom jeg til at tænke på noget, som jeg lærte i gymnasiet, da min super inspirerende dansklærer præsenterede os for Søren Kierkegaard. Det var et begreb, han kaldte “Funktion og eksistens”

Som jeg forstod det, så omhandler det vores arbejdsliv, som enten udelukkende skal opfylde den funktion at tjene penge, og dermed sætte os i den situation, at vi som mennesker bare udfylder en funktion, som er adskilt fra vores eksistens. Med andre ord: et kedeligt arbejde uden mening.

Arbejdslivet kan også være en del af vores eksistens. Altså have en mening i forbindelse med det, vi står for, og den måde vi vil leve.

På en eller anden måde har dette begreb ligget i mit baghoved livet igennem, og da jeg blev opmærksom på mit arbejde i atelieret, så gik det op for mig, at jeg havde opnået en høj grad af eksistens i mit arbejde. Det jeg gør, er noget jeg gør, fordi det er meningsfuldt for mig og en vigtig del af min eksistens.

Hvad har det med dig at gøre?

Og så er det, at jeg også ønsker, det skal være meningsfuldt for dig. Når du anskaffer et af mine malerier til dit hjem, så kan det være fordi, du har en tom plads over sofaen. Og den plads må gerne udfyldes af nogle bestemte farver.

Så vidt så godt – dermed udfylder maleriet en praktisk og dekorativ funktion. En funktion, som kan udfyldes af et bræt med de ønskede farver eller af en plakat.

Maleriet skal gerne kunne mere end det. Det skal også have en mening for dig. Det skal betyde noget, når du ser på det. Det skal eksistere i dit hjem som noget uundværligt. Dermed smelter funktionen sammen med den meningsfulde eksistens. Og dermed bliver mit arbejde ekstra meningsfuldt, når jeg ikke bare skal fungere som dekoratør.

Når maleriet kræver sin plads

Jeg har efterhånden solgt mange malerier, og ofte skulle de udfylde en tom plads på væggen. Men nogle gange er det også maleriet, der kræver plads.

En af mine yndlingsoplevelser var, da jeg solgte et stort maleri til et par, der boede i et temmelig lille hus.

De var egentlig godt klar over, at det var for stort, men de forelskede sig i billedet, og håbede, det gik. Et par dage efter ringede de og sagde, at jeg måtte hente det igen, for det kunne simpelthen ikke være i deres stue.

OK fint. Jeg skulle forbi nogle dage senere, så ville jeg tage det med. Da jeg stoppede bilen, kom de gående mig i møde og sagde, jeg ikke kunne få det med alligevel. Det maleri betød så meget for dem, at det skulle være i deres hjem. Derfor havde de flyttet helt om i stuen, og det lykkedes dem at få plads til det.

Det maleri var mere end en dekoration på en tom væg. Det kunne ikke erstattes af noget andet maleri, selvom jeg havde nogle mindre, der mindede om det.

Når mine malerier kommer ud i hjem, hvor de eksisterer som noget værdifuldt og meningsfuldt, så kan jeg ikke ønske mig noget bedre arbejde.

Så går funktion og eksistens op i en højere enhed. Så elsker jeg bare at være billedkunstner

funktion og eksistens i malerier og som kunstner Farverigt maleri af hest og danser. Maleri med lys

Læs flere artikler i kategorien Malerier – at se dem og male dem:

Maleri af ørn - oliemaleri

Malerier med farver

Indholdsfortegnelse Er du til sort/hvide billeder eller vil du have malerier med farver? En af de væsentligste grunde til, at … Læs mere

oliefarver af rene farvepigmenter til oliemalerier

Oliemalerier

Er det en fordel at maleriet er malet med olie?
Oliemalerier på lærred som er mere end 100 år gamle eksisterer endnu, hvorimod den vandbaserede akrylmaling er et nyere fænomen. Vi ved ikke, hvor længe sådan et maleri kan holde, eller hvad der sker med det, når det runder de 100 år. I princippet kan vi sige, at det er lige meget, da vi selv sjældent holder så længe. Men netop malerier er noget, som går i arv, så måske er det ikke så lige meget endda, og det er sikrere at holde sig til et oliemaleri på lærred.

Solgte dyremalerier - kunst

Kunstneren og selvkritikken

Indholdsfortegnelse Hvad skal der til, for at jeg er tilfreds med mine egne malerier? Afhænger min tilfredshed af omverdenens bedømmelse? … Læs mere

Kunstner arbejder i atelieret

Hvordan bliver man kunstner

Der er uendelig mange grunde til i det hele taget at male, men jeg kan kun forholde mig til, hvorfor jeg gør det.For det første, fordi jeg kan. Det har jeg så ikke altid kunnet. På et tidspunkt havde jeg den der fornemmelse af at stå foran lærredet med et inderligt ønske om at dække det med det skønneste maleri. Når jeg så gik i gang med en dyb indlevelse og en inderlig følelse af skabertrang, blev det noget værre smøreri.

galleri og online galleri

Galleri og online galleri

Er kunst-gallerier meget finkulturelle? Der er mange, som forbinder kunst gallerier med noget, hvor man ikke rigtig tør gå ind. Dels fordi tingene er voldsomt dyre, og fordi man skal have super meget forstand på kunst, for ikke at føle sig som en hund i et spil kegler.

abstrakt maleri af kvinde, der vender ansigtet mod lyset og rækker armene opad

Abstrakt og figurativt maleri på samme tid

Hvad skal jeg vælge – figurative eller abstrakte malerier? Det er et spørgsmål, som mange stiller, ved valget af malerier til hjemmet eller firmaet. Det er et spørgsmål, der kan splitte parterne, som sammen er gået på jagt efter de helt rigtige malerier. Ja og hvad gør man, hvis den ene bedst kan lide abstrakte malerier, og den anden vil have, at det skal ligne noget?

Farverigt maleri af hest og danser. Maleri med lys

Når maleriet både har funktion og eksistens

Har maleriet kun en praktisk funktion, eller giver det også mening? Eksisterer det meningsfuldt i dit hjem i stedet for … Læs mere

Originale malerier spirituelt maleri af healende hest og danser

Håndmalede malerier – Originale malerier eller kopimalerier?

Indholdsfortegnelse Håndmalede malerier – er det en kvalitet i sig selv? I dagens avis så jeg en artikel, som satte … Læs mere

detalje af tigermaleri undervejs. Øjne og snude

Gang i maleprocessen

Aktivitet i atelieret. Siden nytår har jeg arbejdet meget med bestillingsmalerier, som var solgt på forhånd, så jeg havde ikke så meget at vise frem. ng med mine egne ting, og hele atelieret emmer af aktivitet.

maleri af løveunge der kigger på dig

Inspiration til malerier – Atelier HBH-Art

Hvordan kan du blive ved med at få inspiration til dine malerier? Det er et spørgsmål, jeg ofte bliver stillet, og den slags spørgsmål er så gode, for de får mig til at tænke. Dette spørgsmål om inspiration får mig til at tænke på, hvad det er, jeg vil med min kunst, og om det holder.

Malerier