Se gennem kunstnerens øjne

At være farveblind eller det modsatte

Forleden dag gik det op for mig, at når jeg tager kunstnerbrillerne på, så ser jeg flere farver og nuancer, end man normalt gør. Jeg har hørt om det at være farveblind, men for mig er det nok det modsatte – at se farver mere intenst.

På det seneste er jeg begyndt at lave en del videoer. Det kan man bruge til at illustrere utrolig meget. Og netop det med, hvordan jeg opfatter farver, har jeg prøvet at vise i denne video.

Det at opfatte mange farver er ikke svært og vist ikke noget specielt talent. Det er et spørgsmål om en opmærksomhed, som jeg måske kan vække hos dig her.

At male og tegne er at se

I det hele taget er det at male og tegne et spørgsmål om at se – virkelig at se opmærksomt.

Når vi går rundt i vores dagligdag, har vi ofte nogle fastsatte betegnelser for det, vi ser. Vi ser ikke objekterne rigtigt, men konstaterer ved et kort syn, hvad det er. Derfor sker der det, hvis vi skal gengive det sete, så husker vi bare det symbol, som vores hjerne gav os.

Hvis du skal tegne eller male noget, så skal du se bort fra hjernens oplysning om, at den kender alt til det, du kigger på lige nu. Du skal nærstudere det for former, linjer og farver som om, du så på det for første gang uden nogen forudfattet mening om det. På den måde kan du fravriste et motiv  noget, som er langt mere interessant end vores vanemæssige opfattelse af det.

Her vil jeg starte med at vise dig, hvordan jeg ser på farverne:

Se alle malerier her

Skriv en kommentar