Skal der ramme om maleriet?

Indholdsfortegnelse

Maleri med eller uden ramme

Når jeg sælger malerier, får jeg ofte spørgsmål angående indramning.

Skal maleriet have en ramme?

Nej det er ikke nødvendigt. Maleriet er malet på kanten, og det er monteret med ophæng

Leverer du malerier med ramme?

Nej jeg leverer ikke med ramme – udover naturligvis blændrammen – fordi det er så individuelt, om man er til rammer eller ej. Og det kommer i høj grad an på, hvordan hjemmet ellers er indrettet.
Til gengæld har jeg samarbejde med en dygtig rammemager, som jeg gerne præsenterer dig for.

Når jeg leverer maleriet uden ramme, er det alligevel klar til ophængning.

Maleri klar til at hænge op

En ramme er et valg mellem mange ting

Der er så mange muligheder med rammer:

 • sort, hvid, naturtræ, guld, sølv osv
 • svæveramme, fast ramme, bred ramme, smal ramme
 • og så alle de profiler, man kan vælge imellem

Plus alle de andre overvejelser, der melder sig

 • Smag og behag
 • Hvor det skal passe ind?
 • pris.
 • Med eller uden passepartout?
 • Med eller uden glas?
 • Og der kan sikkert findes mange flere spørgsmål.

Da jeg er bedst til at male malerierne, har jeg allieret mig med en, som er ekspert i det med rammerne.
Ham kan du booke et møde med. Han viser dig alle mulighederne, så du har et reelt grundlag at vælge ud fra.

Han kører også gerne ud. Du finder ham på linket herunder:

Kontakt til glarmesteren Hasse Mortensen

Drosselvej 123600 Frederikssund – Tlf 26144731

Uden ramme

Personligt kan jeg bedst lide malerierne uden ramme. Dels kan jeg godt lide, at noget af maleprocessen er synlig på kanten af lærredet. Dels er der ikke en ramme, der tager opmærksomheden fra selve maleriet.

Det med opmærksomheden har jeg fra en oplevelse, hvor jeg skulle på Louisiana og se malerier af Pierre Bonard. Jeg havde set fotos af hans malerier i et katalog, og glædede mig meget til at se dem i virkeligheden.

Da jeg så trådte ind i salen, hvor hans værker hang, var min skuffelse enorm. Det, som helt fangede mit blik, var nogle store svulstige guldrammer, som satte selve malerierne i baggrunden. Det lykkedes mig ikke at abstrahere fra de rammer, og siden har jeg haft et lidt anstrengt forhold til at indramme malerier.
Her er et af mine malerier med en pompøs guldramme, hvor jeg klart foretrækker det rene maleri.

Maleri uden ramme
Maleri med guldramme

Med ramme

Heldigvis er det ikke de samme pompøse rammer, vi bruger i dag, så indrømmet – nogle rammer kan gøre noget godt. Der er nogle gange, jeg har set et af mine malerier blive mere helt og afsluttet af en ramme. Så det er heller ikke entydigt for mit vedkommende.

Malerier med ramme

Ideen med svæverammer – rammer som ikke slutter tæt til maleriet – kan jeg egentlig godt lide. De giver plads og luft omkring selve billedet. Men på et tidspunkt blev de næsten misbrugt. Alle malerier fra diverse møbelbutikker var i svæveramme, og i ethvert supermarked kunne man købe lærreder med tilhørende svæverammer. Det blev lige i overkanten.
Men jeg tror, det er gået lidt i sig selv igen.

Ramme om maleriet over sofaen

Det samme maleri uden ramme:

Maleri over sofa uden ramme

Indrammede akvareller

Når det drejer sig om akvareller på papir, mener jeg helt bestemt, de kræver en ramme – også for at beskytte dem. Og her er der også uendelig mange muligheder, fordi det ikke kun er rammen. Der er også passe partout – det karton som er udenom selve billedet og afgrænser det.

På et tidspunkt brugte jeg en del penge på at få indrammet nogle akvareller. De blev indrammet med farvet passe-partout – specielt udvalgt efter farverne i det enkelte billede. Jeg syntes de var fantastisk flotte, og jeg glædede mig til at præsentere dem for mine kunder.

Så fik jeg reaktioner som:

 • Kan jeg få den med en hvid passe partout i stedet?
 • Har du den med en sort ramme i stedet for den gyldne der?
 • Er det muligt at få billedet uden ramme, så jeg selv kan få det indrammet?

Desuden når jeg skulle udstille malerierne, var rammerne vanvittigt nemme at få skader på.

akvarel af hest i jordfarver og blåt. Indrammet med hvid passpartout i sølvramme
Farverig akvarel af flamencodanser i rød kjole sat i en gråblå passpartout
akvarel malet med rene farvepigmenter af flamencodanser i rød kjole sat i en gråblå passepartout

Så nej – jeg leverer ikke med rammer

Men har heldigvis samarbejde med en, der kan lave dem rigtig flot.

Gå tilbage til malerier