Kunstneren versus kunsthandleren

Indholdsfortegnelse

Hvad er forskellen?

I virkeligheden er det to vidt forskellige erhverv, som bare har kunsten til fælles. At være kunstner er slet ikke ensbetydende med, at man er god til at sælge kunst. Faktisk er der en udbredt opfattelse af, at kunstnere er elendige til at sælge og til forretning og økonomi i det hele taget.

Derfor kan det også være belejligt for nogle kunstnere at gå til et galleri eller en anden form for kunsthandler. På den måde slipper man som kunstner for at tage sig af alt det besværlige forretningsmæssige og kan i stedet helt og fuldt koncentrere sig om at skabe kunst.

Sandt eller falsk?

Digitaliseringen har gjort det nemmere at sælge kunst.

I takt med digitaliseringen har mange ting ændret sig. Det er blevet nemmere for den enkelte kunstner at markedsføre sig selv – og alligevel ikke. For det kræver en stor digital viden og kunnen at konkurrere med de større kunsthandlere, der repræsenterer mange kunstnere. De kan mobilisere en masse trafik og links. Desuden har de et større markedsføringsbudget end en enkelt person.

Hvad sker der, når du søger på ordet “Malerier”`?

Når du søger på f.eks ordet “Malerier” vil de første mange pladser på Google være besat af større kunsthandlere, som sælger andres kunst.

Men det er ikke altid personlig kunst, som kunstneren vil stå ved med navn og signatur. Klikker du ind på et af malerierne til salg, så vil du kunne få det i forskellige størrelser. Det er jo rigtig smart, men viser også, at maleriet ikke er unikt, men kan kopieres i mange eksemplarer.

Håndmalet maleri malet af en rigtig kunstner

Sådan bliver disse malerier ofte markedsført. Det er ganske rigtigt håndmalet af en rigtig kunstner, som der bliver skrevet. Men denne kunstner bruger en anonym signatur, der ikke blander sig med kunstnerens egen virksomhed. Dermed mener jeg, at det maleri er gået fra at være kunst til dekoration.

Kunst eller dekoration

Jamen det er da også vældig godt med noget dekoration, men at markedsføre det som kunst, er med til at undergrave de virkelige kunstneres livsgrundlag. Det er unfair konkurrence på prisen, og kunden bliver vildledt til at tro, at der er tale om virkelig kunst: unikt, håndmalet af ægte kunstner osv.

Det mangler bare en af kunstens meget vigtige ingredienser, som er selve sjælen i værket. Det har jeg skrevet en artikel om her, hvor du kan læse om kunst versus dekoration, selve skaberprocessen, kopikunst mm.

Du kan også læse om forskellen på virkelig unikke malerier og “unikke malerier” her

Seriøs kunst fra kunstneren selv eller fra en kunsthandler

Der er naturligvis også kunsthandlere på nettet, der virkelig markedsfører kunstnere på en seriøs måde. Der står kunstnerne ved sit navn, og kunden får unikke værker. Det er der et stort marked for, da mange kunstnere hellere vil koncentrere sig om at skabe kunst, end beskæftige sig med markedsføring.

Men det kan alligevel betale sig at scrolle længere ned – måske helt frem til side tre eller fire. Der møder du de få kunstnere, som formår at markedsføre sig selv og invitere dig helt ind i deres univers. Her lærer du kunstneren at kende og får muligheden for at komme om bag værket og få hele historien. Nu er det ikke bare et pænt maleri, der skal hænge på væggen, men også en oplevelse. Og det er intakt mht sjæl, energi, udstråling og alt det et kunstværk skal have.

er kan jeg også varmt anbefale at se på nogle af de mange kunstrunder – bl.a. Kunst i Pinsen, hvor kunstnere holder åbent atelier.

Derudover får du også mere for pengene, når du handler direkte med kunstneren. Der er ikke flere, der skal tjene på det, og momsen er kun 5% når du køber det direkte fra kunstneren.

Der er mange måder at købe kunst på

Om du har lyst til at gå direkte til kunstneren eller vælger en mellemforhandler som et galleri i den virkelige verden eller på nettet, det er meget en temperamentssag.

Et godt galleri kan give den tryghed, at det vitterlig er ordentlig kunst, de forhandler. Der hvor jeg synes, det er mere speget, er når kunstnere går anonymt ind og producerer kunst i metermål. Der bliver både kunstner og kunde ført på afveje.

Køb kunst med seler og livrem

Jeg ved, det kan være en stor beslutning at investere i et større maleri, og hvis du handler med mig, vil jeg gøre det så nemt og trygt for dig.

Kig ind på min side om at købe kunst, så kan du se, at jeg gør det nemt for dig både at vælge og fortryde. jeg vil støtte og hjælpe dig hele vejen.